Online lessen

Gratis korte lessen

Sinds maart 2020 ben ik gestart met online lessen. Ik bied op mijn YouTube kanaal: Yoga Awareness gratis korte Yin en Critital Alignmentlessen aan. Er staan inmiddels al aardig wat filmpjes op. Een serie over Yin voor de gewrichten bijvoorbeeld of een serie over Yin voor de organen. Mijn inspiratie haal ik niet alleen uit de Yin Yoga, ook aspecten vanuit de Critical Alignment Yoga komen voorbij. Zoals te zien is in een filmpje waar je de yogastrip gebruikt en in een andere video over de onderrugrol. Eens in de twee weken op vrijdagochtend om 7 uur staat er een nieuwe les voor je klaar.

2 gratis online yogalessen

Lange lessen

In een les van vijf kwartier kom je nog dieper in het lichaam en geef je het lichaam meer tijd om de houdingen optimaal toe te staan. Wil je nog meer profijt hebben van een yogales, dan zijn deze langere lessen ideaal. Vooral als je fysieke klachten ervaart, waarbij de oorsprong in het verleden ligt, heeft je lichaam vaak veel meer tijd nodig om te kunnen veranderen. Denk hierbij aan rugklachten of aan andere lichaamsdelen die heel stijf en krap aanvoelen.

In Momoyoga staan op dit moment 50 lessen die je met een online maandabonnement onbeperkt in die maand kunt doen.

Mijn visie

De rode draad in mijn lessen is steeds: waarnemen wat er is, zonder daar direct een actie op te zetten. Alles mag er zijn. Prettig of onprettig. Daarnaast is ook belangrijk: vanuit zachtheid naar je ongemak en je pijn toe gaan. Zodat de pijn niet vastgezet wordt, maar ruimte kan krijgen. Je gaat dát aanraken waar je normaal aan voorbij gaat, bewust of onbewust. Als iets nooit meer aangeraakt wordt, blijft het hetzelfde. Door vanuit zachtheid en vertrouwen naar die plek te gaan, kan datgene wat daar zit aandacht krijgen en uiteindelijk losgeweekt worden. Dat lukt niet vanuit wilskracht, dat lukt alleen door de dingen te laten zijn zoals ze zijn.

Dat klinkt allemaal heel mooi, maar is in de praktijk nog niet zo makkelijk. Als je echt naar je pijn gaat, kan er heel veel weerstand ontstaan. Het wordt moeilijker om zacht te blijven, je compenseert in andere delen en er ontstaat spanning. Je doet alles om maar te kunnen ontkomen aan je pijn. Overlevingsstrategieën gaan overheersen, de patronen die je jezelf hebt aangeleerd om zo prettig mogelijk te kunnen leven. Die patronen hebben we allemaal. Deze waren ooit heel nuttig, maar op dit moment misschien helemaal niet meer. Ze liggen zo diep in het onbewuste opgeslagen, dat je ze heel moeilijk kunt veranderen.

In mijn lessen mag je naar die pijn. Door de tijd en de ruimte te nemen voor elke houding en voor elke adembeweging en door daarnaast te blijven waarnemen wat er allemaal gebeurt, zie je steeds meer en kan de houding dieper in het lichaam doordringen. Naar aspecten die daar onbewust opgeslagen liggen. Op het moment dat ze aangeraakt worden, treed er een verandering op en kunnen ze uiteindelijk losgelaten worden.

Thuis meedoen met de online lessen

Voel in elke houding of deze voor jou past. Neem de vrijheid om de houding aan te passen aan jouw lichaam op dit moment. Ontstaat er ergens zoveel weerstand dat het voor verkramping gaat zorgen, pas het aan. Je kunt het nooit fout doen, zolang je blijft voelen en kijken. Vanuit vertrouwen en veiligheid steeds een stapje dieper. Je mag me altijd een mailtje sturen als je een vraag hebt over een houding.