Klachten in de bovenrug ontstaan vaak vanuit een gebrek aan beweging van de plek die de bron wordt genoemd. Deze plek is gelegen op de wervelkolom net iets onder de schouderbladen. Als de bron soepel en beweeglijk is, geeft dit een goed gevoel naar alle delen van het lichaam die zich daarboven bevinden. De adem kan vrijer bewegen en je voelt je vanuit lichtheid verbonden met de ruimte in en om je heen.

De bron is gelegen aan de achterkant van het hart, waardoor het hart invloed heeft op deze plek. Als je gekwetst raakt, bescherm je onbewust het hartgebied. Je trekt het wat naar binnen, waardoor de rug gaat ronden. Door ons voorovergebogen leven en alle schermen waar we de hele dag mee in aanraking komen, zal dit ronden van de rug, samen met het omhoog en naar voren komen van de schouders en het buigen van het hoofd, de wervelkolom steeds meer doen wennen aan deze gebogen stand.

Wij denken daardoor dat de bovenrug wat rond hoort te zijn. Maar als wij nog heel jong zijn, dan is de wervelkolom recht en bewegen de wervels juist naar binnen. Dat is de natuurlijke stand van de wervelkolom. Die natuurlijke stand verlies je wanneer je ouder wordt en je je bewust wordt van het feit dat het leven hard kan zijn en je jezelf daartegen gaat beschermen.

Gevoelscentrum van ruimteWervelkolom_borstgebied

Het hart is gelegen in het borstgebied. Het borstgebied kun je zien als het gevoelscentrum van ruimte, verbonden met de ruimte in jezelf en verbonden met de ander en het andere in de ruimte om je heen. Zodra je gekwetstheid los kan laten, durf je jezelf weer open te stellen voor die ruimte. Dat heeft invloed op de adembeweging en ook op de wervelkolom. Je adem wordt dieper en voller in het borstgebied en beweegt makkelijker naar de voorkant. Je zou het kunnen zo kunnen zien: de adem duwt van binnenuit tegen het borstbeen, waardoor het borstbeen wat naar voren beweegt. Aan het borstbeen hechten je ribben, die aan de achterkant aan de wervels hechten. Dus met het naar voren bewegen van het borstbeen, trekt de adem tegelijk de wervels in je bovenrug iets naar binnen.

Andersom werkt dit ook (en waarschijnlijk gaat dit makkelijker). Zodra je druk gaat geven op de wervels vanaf de achterkant, kan de plek van de bron naar binnen bewegen. Dat geeft ruimte in het borstgebied, zodat de inademing die ruimte steeds makkelijker kan opzoeken. Je ervaart daardoor letterlijk en figuurlijk meer ruimte; fysiek, mentaal en emotioneel. Je stelt je meer open voor de buitenwereld en kan steeds makkelijker contacten aangaan zonder bang te zijn gekwetst te worden.

Klachten in het bovenlichaam

Het weer in beweging brengen van de bovenrug, geeft stroming naar de schouders en de armen, naar de nek en het hoofd. Het kan een hele gunstige invloed hebben op pijnlijke schouders, polsproblemen, stijve nek en hoofdpijn om waar wat gangbare klachten te noemen. Wie weet hoef je niet meer zo nodig de hele wereld op je schouders te dragen en ervaar je niet meer steeds dat er iemand op je nek zit. De verkregen ruimte in het borstgebied voelt licht en één met alles. Hard werken en moeite doen om van alles te bereiken en het vasthouden aan gewoontepatronen kan langzaam afbrokkelen. Hoe rechter de wervelkolom wordt, hoe meer je teruggaat naar een natuurlijk stand/staat, die in overeenstemming is dat wat je op dit moment nodig hebt en niet met dat wat je jezelf hebt aangeleerd om te overleven.

Ben jij een denker?Denker

Ben jij iemand die veelal last heeft van klachten in de nek en de bovenrug, vraag jezelf dan eens af of jij een denker bent. Het kan namelijk maar zo zo zijn dat je gewend bent om problemen met vooral denken op te lossen. Misschien is het cognitieve of intellectuele belangrijk voor jou. Pieker je vaak en ben je afgesneden van je gevoel. Denkers hebben vaker last van de nek en de bovenrug. Doeners vaker van de onderrug.

Geef jij je nek daarentegen ruimte door de beweging in de bovenrug (de bron) weer op te zoeken, dan herstelt ook de verbinding met het voelen en komen denken en voelen meer in evenwicht.

Resultaat verminderen van bovenrugklachten

Samenvattend kan het weer in beweging brengen van de bovenrug:

  • allerlei klachten in het bovenlichaam verminderen
  • je een groot gevoel van ruimte teruggeven
  • de verbinding tussen denken en voelen herstellen

Heb jij te maken met bovenrugklachten en wil je daar op een andere manier naar kijken, voel je vrij om een gratis proefles mee te doen. Wil je sneller resultaat en heb je de discipline om ook thuis te oefenen? Kies dan voor een Personal Yogatraject, waarbij je tools cadeau krijgt, zodat je gelijk de diepte in kan gaan in jouw bovenrug. Een rechte rug kan namelijk je hele leven veranderen.

Deze tekst is geïnspireerd op de theorie van Gert van Leeuwen, grondlegger van de Critical Alignment Yoga.