Het tweede chakra is verbonden met water. Water is in vele vormen aanwezig hier op aarde. We kennen het als stromend water, vast als ijs, diffuus als waterdamp en alles wat daar tussen zit, zoals hagel en sneeuw. Water kan zich enorm goed aanpassen en beweegt mee met zijn omgeving. Dat meebewegen is een kwaliteit van het tweede chakra.

Genieten

Mensen kunnen zich niet altijd zo makkelijk aanpassen en bewegen heel vaak tegen de stroom in. Dat geeft allemaal negatieve emoties, boosheid en verdriet bijvoorbeeld. Degenen die wel mee kunnen gaan met wat er gebeurt, stralen meer rust en vertrouwen uit. Zij zullen sneller genieten van wat er allemaal is en van wat zij meemaken. Kunnen genieten en plezier hebben horen ook bij het tweede chakra. Het hoeft allemaal niet zo serieus. Kijken wat er wél is en daar die dingen uithalen die passen. Een beetje lichter leven.

Oranje

Eigenlijk is chakra 2 een heel vrolijk chakra als het goed in balans is. De kleur is oranje, een opvallende levendige kleur. In Nederland kennen we oranje natuurlijk erg goed en wordt het gebruikt bij vrolijke gebeurtenissen, zoals Koningsdag en beslissende sportwedstrijden.  Alles kleurt dan oranje en de overheersende stemming is gezelligheid, vrolijkheid en enthousiasme.

Creativiteit

Op de momenten dat je je vrij en vrolijk voelt, zie je het leven opener tegemoet en ontstaan er spontaan meer ideeën of ben je in staat anders tegen de dingen aan te kijken. Creativiteit komt dan om de hoek kijken. Om creatief te kunnen zijn, moet je wel meebewegen en verder kunnen kijken dan de dingen die je kent en gewend bent. Je voelt je dan open en enthousiast voor dat wat je gaat ontdekken. Er zijn geen negatieve emoties aanwezig, alleen maar positieve opbeurende emoties.

Alles wat je leest, mag je bij jezelf toetsen. Als iets voor jou niet geldt, neem het dan niet als waar aan. Dingen kunnen zoveel verschillende oorzaken hebben. Neem dát mee uit dit blog wat voor jou belangrijk is en laat de rest voor wat het is.

 

Een te weinig aan tweede chakra energie

Als je plezier hebt of creatief bezig bent, gebruik je goed de kwaliteiten van het tweede chakra, maar niet altijd is dit chakra helemaal in balans. Wat nu als de energie hier in mindere mate aanwezig is. Hoe uit zich dat dan?

Dan ervaar je weinig ruimte in jezelf en om je heen. Je kunt je krap en bang voelen. Je zit als het ware in jezelf gevangen. Er is geen ruimte voor nieuwe gedachten of plezier, je hebt eigenlijk nergens zin in. Kijkt nergens naar uit. Daardoor is er ook geen verlangen naar iets en dooft het gevoel van enthousiasme en opwinding. Sociale contacten zijn moeilijk om aan te gaan, je gaat het liefst anderen uit de weg. Je wereld is heel klein, zonder uitzicht en vrolijkheid.

Een te veel aan tweede chakra energie

Hoe uit zich dan een teveel aan tweede chakra energie?

Een tegenovergestelde van je krap en bang voelen is alles opengooien. Laten zien wat je in huis hebt en daarbij geen of minder rekening houden met de ander. Opgaan in je verlangen, zodat het een verslaving wordt, waarbij je anderen kunt gaan manipuleren om te krijgen wat je wilt. Je laat je leiden door je emoties, door genot, door obsessieve gedachten. Er is juist heel veel beweging, zonder sturing, zonder richting, zonder ruimte te geven aan de rest.

Eigenlijk zit je hier ook gevangen in jezelf, want alleen jouw gedachten en gevoelens tellen. In tegenstelling tot een te weinig aan tweede chakra energie is hier de beweging wel naar buiten toe.

 

Wat kun je doen om dit chakra weer in balans te brengen

  • Drink veel water
  • Ga zwemmen of naar de zee of een meer toe
  • Draag oranje kleding
  • Eet oranje voedsel
  • Besteed bewust tijd aan de dingen die je leuk vindt
  • Zoek personen of omgevingen op waar jij je blij van wordt
  • Beweeg bewust het bekken: bekkenkanteling, bekkendraaiing
  • Leg je hand op je onderbuik en adem je bekken vol

 

Een yogales meedoen?

Op mijn YouTube kanaal Yoga Awareness staan verschillende korte lessen (ongeveer een half uur) waarin ik kenmerken centraal stel. De houdingen die je doet in deze les zullen de energie van het chakra positief beïnvloeden. Om aan de slag te gaan met chakra 2 zou je de les CAYYIN – Meebewegen of de les YIN – Plezier mee kunnen doen.