Het derde chakra is een vurig chakra. Het is verbonden aan de spijsverteringsorganen, die wel wat vuur kunnen gebruiken om alles wat er bij ons binnenkomt te kunnen verwerken. Het chakra geeft je moed en doorzettingsvermogen, zodat jij die dingen voor elkaar kunt krijgen waar jij van droomt. Je bent niet bang om te handelen en om jezelf te durven laten zien aan de buitenwereld.

Kracht

Vuur is een krachtig element. Dit derde chakra is in zijn optimale vorm ook heel krachtig. Het heeft de mogelijkheid in zich om jouw de kracht te geven dicht bij jezelf te blijven én open de wereld in te kijken. Als dit chakra in balans is, ben je nieuwsgierig voor wat er allemaal nog meer kan. Maar je neemt niet alles zomaar aan, je bekijkt eerst of het ook bij jou past. Vanuit een innerlijke kracht durf je ja of nee te zeggen. Je weet wie je bent. Je weet wat je wil of durft te vertrouwen dat dat komt op het moment dat het nodig is.

 

Lever

De lever is het orgaan van dromen, fantasieën en idealen. In het spijsverteringsstelsel heeft de lever de functie om voedingsstoffen op te nemen, te verzamelen en te reinigen. Hij kan deze voedingsstoffen omzetten naar lichaamseigen stoffen. Zo doet de lever dat ook met alle indrukken die er bij jou binnenkomen. De lever neemt deze indrukken op als beelden en reinigt ze in je dromen en fantasieën. Je voor kunnen stellen dat jij dat huis koopt dat je zo graag wil of die baan krijgt waar je al een tijdje naar uitkijkt, is de energie laten bewegen naar daar waar jij wil zijn!

Transformatie

De leverenergie kan helpen dit transformatieproces op gang te brengen. De kracht van het derde chakra helpt om dat proces aan te durven. Het oude vertrouwde mag steeds meer los gelaten worden en plaats maken voor nieuwe ideeën en nieuwe uitdagingen waarin je durft te onderzoeken wat voor jou wel en niet werkt.

Alles wat je leest, mag je bij jezelf toetsen. Als iets voor jou niet geldt, neem het dan niet als waar aan. Dingen kunnen zoveel verschillende oorzaken hebben. Neem dát mee uit dit blog wat voor jou belangrijk is en laat de rest voor wat het is.

 

Een te weinig aan derde chakra energie

Merk jij dat je je niet sterk voelt van binnen en juist de veranderingen in je leven uit de weg wil gaan, dan kan het zijn dat de energie in jouw derde chakra niet optimaal stroomt. Dit kan zich uiten in weinig vermoeidheid en passief zijn. Er komt niks uit je handen. Je bent niet tevreden met jezelf en met wat er op je pad komt. Misschien geeft je snel de ander de schuld en voel je je vaak het slachtoffer. Ook kan het zijn dat het heel moeilijk is om dingen af te maken en is je zelfdiscipline niet zo heel groot. Dit kunnen allemaal tekenen zijn van een minder sterk aanwezig derde chakra.

Een te veel aan derde chakra energie

Daartegenover staat een overmatig krachtig derde chakra. Dat zich kan uiten in overheersend en agressief gedrag. Herken jij je in de behoefte om altijd gelijk te hebben of het laatste woord willen hebben? Wie weet heb je een sterke ambitie en ben je prestatiegericht, waarbij je ook wat koppig en arrogant zou kunnen zijn. Voel je je aangetrokken tot machtsposities? Als jij sterk te behoefte voelt om je te laten gelden en jezelf doorgaans vóór de ander plaatst, kan dit wijzen op een te sterk derde chakra.

 

Wat kun je doen om dit chakra weer in balans te brengen?

  • Buikspieroefeningen
  • Hardop lachen
  • Zeggen wat je op je lever hebt (je emoties uiten)
  • Hardlopen of flink sporten
  • Fantaseren over wat je zou willen als je alles kon krijgen
  • Genieten van de warmte van de zon
  • Staren in vuur

 

Een yogales meedoen?

Op mijn YouTube kanaal Yoga Awareness staan verschillende korte lessen (ongeveer een half uur) waarin ik kenmerken centraal stel. De houdingen die je doet in deze les zullen de energie van het chakra positief beïnvloeden. Om aan de slag te gaan met chakra 3 zou je de les YIN – Voorstellingsvermogen of de les CAY – Kracht mee kunnen doen.