Het vierde chakra is het chakra van het hart en de longen. Het hart is de verbinder, waarmee je een band kunt voelen met de ander of het andere. Maar ook de band met jezelf is belangrijk. Hoeveel warmte en liefde geef je jezelf? De longen zijn een belangrijk orgaan in het innemen van je eigen ruimte. Letterlijk ademruimte voelen. Heel vaak kunnen we dat niet altijd en overal. Op de momenten dat we ons niet zo prettig voelen, beschermen we onze kwetsbare voorkant. Dat doen we door het hartgebied naar binnen te trekken, waardoor de ruimte in het hartgebied en de longen wordt verkleind.

Liefdevolle zelfaanvaarding

Het klinkt wat over de top, liefdevolle zelfaanvaarding. Misschien wel omdat we het moeilijk vinden om onszelf liefde geven. Bang om op te vallen of om je groter voor te doen dan je bent. Of juist omdat het woord liefde niet stoer klinkt… Je zou ook de woorden warmte of genegenheid kunnen gebruiken. Wie weet begrip of meeleven. Welk woord jij wil gebruiken, maakt niet zoveel uit. Wel of je dat aan jezelf kunt geven. Want als dat lukt ziet het hele leven er zonniger uit. Alles gaat meer stromen, je ziet de mogelijkheden die op je pad komen. Je durft je kansen te grijpen, omdat je positief de wereld inkijkt.

Ruimte

De ruimte die er daardoor in jezelf ontstaat, wordt opgemerkt door de buitenwereld. Anderen voelen zich goed bij jou. Dat wat jij jezelf kunt geven, kun je ook de ander geven. Er ontstaat een prettige verbinding met de ander, waarin je de ander kunt zien zoals hij is vanuit een gevoel van warmte en medeleven. In dit geval mag een ieder mag zijn eigen ruimte helemaal innemen en kun je profiteren van elkaars beste eigenschappen.

Alles wat je leest, mag je bij jezelf toetsen. Als iets voor jou niet geldt, neem het dan niet als waar aan. Dingen kunnen zoveel verschillende oorzaken hebben. Neem dát mee uit dit blog wat voor jou belangrijk is en laat de rest voor wat het is.

 

Een te weinig aan vierde chakra energie

Niet altijd zit je lekker in je vel en sluit je je misschien wel af voor de buitenwereld. Dat is soms ook nodig en helemaal niet erg. Vervelender wordt het als je je bijna altijd zo voelt. Dan ligt eenzaamheid op de loer of een depressief gevoel. Er kan angst zijn voor intimiteit en voor relaties. Je komt misschien wel asociaal over of kil en veroordelend, om maar niet die relatie te hoeven aan te gaan. Daarbij ben je niet alleen onverdraagzaam voor een ander, maar ook voor jezelf.

Een te veel aan vierde chakra energie

Als de energie in het vierde chakra heel sterk aanwezig is, ben je misschien juist snel jaloers en gedraag je je aanhankelijk en veeleisend. Of je offert je op een overdreven manier op. Je bent zo op de ander gericht dat dit ten koste gaat van jezelf. Je respecteert hierbij de grens van de ander niet en voelt je eigen grens niet goed meer aan. Je neemt zoveel ruimte in, dat je je er verloren in voelt.

 

Wat kun je doen om dit chakra weer in balans te brengen?

  • Zelfmassage
  • Diep in- en uitademen
  • Luisteren naar muziek waar je je mee verbonden voelt
  • Iets doen met iemand die je dierbaar is
  • Knuffelen met je huisdier of huisgenoot
  • Naar plekken gaan die iets magisch voor je hebben
  • Je armen spreiden en je hartgebied openen voor de omgeving

Een yogales meedoen?

Op mijn YouTube kanaal Yoga Awareness staan verschillende korte lessen (ongeveer een half uur) waarin ik kenmerken centraal stel. De houdingen die je doet in deze les zullen de energie van het chakra positief beïnvloeden. Om aan de slag te gaan met chakra 4 zou je de les YIN – Verbinding of de les CAY – Ruimte mee kunnen doen.