Vanuit vijfde chakra vindt communicatie plaats. Communicatie is de verbinding tussen binnen en buiten. In jouw communicatie kun je laten zien wie je bent, wat je belangrijk vindt of juist niet, wat je van jezelf wil laten zien of wat je liever verborgen houdt. Het is ook de manier om jezelf in de wereld neer te zetten. Te ontdekken hoe je dit wil doen en wat daarin makkelijk gaat of nog overwonnen mag worden. Communicatie is niet alleen de woorden die je wel of niet uitspreekt, het is ook je lichaamstaal, je uitstraling en de blik in je ogen. Het is vooral het uitwisselen van informatie en energie. Als deze informatie en energie in jezelf niet helder is, kan deze nooit duidelijk naar de ander worden geuit. Daarom staat het vijfde chakra ook voor de communicatie met jezelf. Hoe reageer je op jezelf, wat zeg je allemaal tegen jezelf?

 

Gedachten

De meeste mensen hebben doorlopend gedachten. Gedachten waar we ons vaak niet eens van bewust zijn, maar die wel leidend zijn in wat we doen. Het kan zo maar zijn dat er meerdere stemmen tegen je praten. De stem die verteld hoe het allemaal zou moeten of de stem die je innerlijk geweten sust: “Het is allemaal niet zo erg, je doet niks fout.” Luide stemmen en fluisterende stemmen met ieder hun eigen verhaal. Het kan interessant zijn om te observeren welke stem bij jou de boventoon voert. Wat hoor jij nu de hele dag en op welke manier beïnvloedt dat jouw leven?

Resonantie

Al deze stemmen zijn geluiden in je hoofd. Geluiden trillen in een bepaalde frequentie. Als deze trillingsfrequenties samen komen (in hetzelfde ritme gaan trillen) dan spreek je van resonantie. Zo gauw er resonantie ontstaat valt iets op zijn plek. De spanning is er vanaf. Als je met iemand samen bent waarmee je resoneert voelt dat goed. Het klopt in het moment.

Als de stemmen in je hoofd kunnen gaan resoneren, dan integreren ze met elkaar en worden ze één geheel. Dat maakt jouw eigen stem authentieker. Je weet dan waar je voor staat en je kunt jezelf in de wereld laten zien zoals je bent. Het voelt goed, het klopt. Op dat moment kan er een uitwisseling ontstaan met de buitenwereld. Jouw energie, jouw ritme kan gaan samenvallen met de ander of het andere. Er is een prettige informatie overdracht, want de ander begrijpt jou en jij begrijpt de ander.

Stilte

Dit begrijpen ligt niet alleen in het spreken, in het horen van geluiden. Luisteren naar de ander kan op een diep niveau zonder woorden. Je resoneert met de ander en je hebt geen woorden nodig om te communiceren. Misschien ken je wel iemand waar je dat mee hebt, dat je zonder woorden weet wat de ander bedoelt. Of dat je je zo op je plek voelt ergens op deze aarde, dat je voelt dat het klopt. Dan communiceer je in stilte. Stilte is niet het wegvallen van alle geluiden, stilte is meer het kunnen zijn tussen de geluiden in. Vanuit die stilte neem je waar en je voelt de verbinding met je omgeving.

 

Alles wat je leest, mag je bij jezelf toetsen. Als iets voor jou niet geldt, neem het dan niet als waar aan. Dingen kunnen zoveel verschillende oorzaken hebben. Neem dát mee uit dit blog wat voor jou belangrijk is en laat de rest voor wat het is.

 

Een te weinig aan vijfde chakra energie

Als de energie in jouw vijfde chakra niet zo makkelijk stroomt, kan het zijn dat je een zwakke stem hebt en wat verlegen of introvert bent. Misschien vind je spreken in het openbaar verschrikkelijk en heb je moeite om de juiste woorden te vinden. Dat kan in een groep, maar ook één op één. Daarnaast kan het ook zijn dat je je herkent in een slecht ritmegevoel of een verminderd muzikaal gehoor. Ben je misschien minder auditief ingesteld.

Een te veel aan vijfde chakra energie

Daartegenover staat een over ontwikkeld vijfde chakra. Als dat het geval is, kan het zijn dat je juist heel veel praat of een dominerende stem hebt. Dat je anderen snel onderbreekt in hun verhaal of misschien wel roddelt. Wie weet gebruik je praten als afweer of afleiding van zaken die lastig voor je zijn. Ook kan het zijn dat je moeite hebt met luisteren naar een ander of een ander vaak niet helemaal begrijpt.

Wat kun je doen om dit chakra weer in balans te brengen

  • Zingen
  • Luisteren naar mooie muziek of natuurgeluiden
  • Je eigen stem opnemen en onderzoeken wat je daarin tegenkomt
  • Bewust een bepaalde tijd niet praten
  • Je nek losmaken, door verschillende bewegingen te maken met je hoofd
  • Je kaak masseren bij de scharnierpunten en de ontspanning in je gezicht en nek voelen
  • Zacht met je vingers over je keel strijken van boven naar beneden en wegslikken wat daar vast zat

 

Een yogales meedoen?

Op mijn YouTube kanaal Yoga Awareness staan verschillende korte lessen (ongeveer een half uur) waarin ik kenmerken centraal stel. De houdingen die je doet in deze les zullen de energie van het chakra positief beïnvloeden. Om aan de slag te gaan met chakra 5 zou je de les YIN – Resonantie of de les CAY – Stilte mee kunnen doen.