Chakra 6 is het chakra van intuïtie en inzicht. Intuïtie en inzicht kun je niet afdwingen. Hoe meer je vanuit wilskracht dit tot stand probeert te laten komen, hoe meer je het van je af duwt. Je komt tot inzicht als je ontspant en juist niks wil, op die momenten ben je ontvankelijk voor ingevingen. Dan is er ruimte voor je intuïtie om jou aan te geven wat goed voor jou is.

Inzicht heeft ook niks te maken met het denken. Het is meer een gevoel dat je overkomt. Ineens weet je bijvoorbeeld heel duidelijk welke keus je moet maken. Je ziet het voor je, in je hoofd is het er al. Misschien geeft je denken nog wat tegenargumenten, maar het inzicht is steviger. Je intuïtie heeft gesproken.

Visualisatie

Je kunt ook visualisatie gebruiken om tot inzicht te komen. Beelden geven richting. Je beweegt als het ware de energie in de richting van het beeld, zodat jouw leven zich aan gaat passen aan het beeld. Hoe duidelijker het beeld en hoe meer jij naar de verbeelde situatie verlangd, hoe sneller je dit bereikt. Grote veranderingen duren uiteraard wat langer dan kleine.

Dit is ook hoe een positieve mindset werkt. Je beeld je in dat dat wat je graag zou willen er al is. Dit herhaal je regelmatig en je voelt bewust hoe het voor je is als je het hebt bereikt. Misschien herken je dit wel, heb je het al wel eens meegemaakt. Wil je hiermee oefenen dan kun je ’s avonds een paar dingen opschrijven die je graag zou willen. Niet al te grote dingen en mochten ze niet gebeuren dan is dat ook niet zo erg. Je schrijft ze bewust op, je ziet het al voor je. Dan laat je het los, je gaat slapen en bekijkt in de volgende dagen of en wanneer het naar je toe komt. Dit kan heel verrassende momenten opleveren.

Ogen

Chakra 6 heeft een verbinding met je ogen. Dat wat je daadwerkelijk in de realiteit ziet en dat wat je ziet als je naar binnen kijkt. Alle visuele beelden, of dat nu een echt landschap is of een schilderij of een droombeeld hebben te maken met het zesde chakra. Wat zie jij graag en wat wil je niet zien? Waar sluit je je ogen voor? Een minder zicht heeft misschien wel te maken met zaken die je (nog) niet onder ogen kan komen.

 

Alles wat je leest, mag je bij jezelf toetsen. Als iets voor jou niet geldt, neem het dan niet als waar aan. Dingen kunnen zoveel verschillende oorzaken hebben. Neem dát mee uit dit blog wat voor jou belangrijk is en laat de rest voor wat het is.

Een te weinig aan zesde chakra energie

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, kan een slecht gezichtsvermogen vallen onder een minder functionerend zesde chakra. Ook het je minder makkelijk kunnen voorstellen van de toekomst of van een andere kleur op de muur van je slaapkamer komt misschien wel doordat chakra 6 te weinig energie heeft. Daar valt ook onder dat je je dromen niet kunt herinneren of dat je minder goed kunt fantaseren. Wie weet heb je een slecht geheugen of sta je minder open voor verschillende manieren van kijken. Ontken je dat wat een ander ziet, omdat je vast zit aan jouw eigen ideeën en denkbeelden.

Een te veel aan zesde chakra energie

Daar waar je bij een te weinig aan zesde chakra energie minder makkelijk in beelden kunt denken, expanderen deze bij een teveel aan zesde chakra energie. Hieronder vallen hallucinaties en waanideeën. Ook obsessies horen hier bij. Je zo laten meeslepen door iets wat je graag wil, dat je helemaal in dat idee/beeld opgaat en er niets anders meer belangrijk is. Je concentratie neemt af, omdat je steeds afgeleid raakt door je eigen ideeën. Als de beelden juist in de nacht te veel of te groot worden, kan dat leiden tot nachtmerries.

 

Wat kun je doen om dit chakra weer in balans te brengen

  • Je ogen laten bewegen van ooghoek naar ooghoek
  • Je ogen sluiten en bewust kijken naar wat je ziet
  • Alle details van een bloem bekijken (of een ander voorwerp)
  • Je voornemen om je dromen te onthouden en deze op te schrijven als je ze onthoudt
  • Fantaseren over iets dat je heel graag wil
  • Dat wat je heel graag wil, steeds duidelijker voor je zien
  • Geheugenspelletjes zoals ‘ik ga op vakantie en ik neem mee…’

Een yogales meedoen?

Op mijn YouTube kanaal Yoga Awareness staan verschillende korte lessen (ongeveer een half uur) waarin ik kenmerken centraal stel. De houdingen die je doet in deze les zullen de energie van het chakra positief beïnvloeden. Om aan de slag te gaan met chakra 6 zou je de les YIN – Visualisatie mee kunnen doen.