Het zevende chakra kan ontluiken als je alle andere chakra’s hebt doorlopen. Het is het chakra van bewustwording. Hoe meer je je bewust wordt van alles dat er is, hoe meer je weet dat niks helemaal vast staat. Je kunt open staan voor dat wat er is. Als je basis goed is en je hebt vertrouwen, dan geeft chakra 7 je de moed om te twijfelen aan dat wat je zekerheid biedt. Om dat te durven heb je flink wat ervaring, lef en zelfkennis nodig. Geen wonder dat in de groei en ontwikkeling van een mens dit chakra tot bloei komt in de volwassen leeftijd en daarna. Op die leeftijd kun je de wereld waarin je leeft en jij een onderdeel bent al meer open tegemoet treden, doordat je al door verschillende fases gegaan bent.

 

Spiritualiteit

Chakra 7 staat ook voor spiritualiteit. Spiritualiteit is een ruim begrip. Wikipedia beschrijft het op de volgende manier: “Spiritualiteit heeft in de breedste zin te maken met zaken die de geest (Latijn spiritus) betreffen. Het woord wordt op vele manieren gebruikt en kan te maken hebben met religie of bovennatuurlijke krachten, maar de nadruk ligt op de persoonlijke innerlijke ervaring.” Ook vanuit de yoga filosofie ligt de nadruk op je eigen innerlijke ontwikkeling. Het in verbinding zijn met jezelf en de ander/het andere. Waarbij als je die verbinding helemaal maakt er geen verschil meer is tussen jou en het andere.

Want in de basis bestaat alles uit dezelfde deeltjes. Zoals je eigen lichaam, de tafel naast je, de vloer onder je en de boom in je straat zijn allemaal opgebouwd uit dezelfde elementaire deeltjes. Dit zijn deeltjes die niet meer verder gesplitst kunnen worden, elementaire deeltjes geheten. Er zijn verschillende soorten elementaire deeltjes die in verschillende samenstellingen uiteindelijk een atoom vormen. Atomen vormen zich tot moleculen, moleculen tot stoffen en elementen. Dan komen we voorzichtig aan bij dat wat wij mensen kunnen waarnemen. In wezen verschilt alles dus niet zo veel van elkaar. Daar bewust van kunnen zijn, de gelijkheid kunnen zien en de dualiteit steeds meer los te laten is (voor mij) spiritualiteit.

Meditatie

Maar hoe doe je dat nu, bewuster worden en opener kunnen zijn. Meditatie is een manier om dat steeds meer te kunnen bereiken. Het waarnemen van alles wat er is zonder dat je daar een actie op hoeft te zetten geeft enorm veel rust. Dit is niet het meest makkelijke wat er is. Dat vraagt oefening. Misschien herken je wel een moment dat je enorm met iets aan het worstelen was en dat toen je het kon accepteren de onrust daarna helemaal weg viel. We zijn vaak erg gebonden aan onze gedachten en emoties, waardoor we er helemaal door meegesleept worden. Vaak zijn deze gedachten en emoties negatief (niet helpend), zodat er onrust ontstaat. Het lijkt alsof je die gedachte of die emotie bent.

De vraag is of dat zo is. Als je met je aandacht naar de stoel naast je gaat, heb je niet het idee dat je die stoel bent. Er zit afstand tussen jou als waarnemer en dat wat je waarneemt. Als je nu met je aandacht naar je linkervoet gaat, moet je ook een weg afleggen tot je aandacht daar is. Je kunt dan stellen dat je niet je voet bent. Je bent de waarnemer, niet je voet. Als je nu met je aandacht naar een emotie of een gedachte gaat, dan moet je aandacht even zoeken om daar te komen. Er is afstand tussen jou en de gedachte. Dus je bent niet die gedachte. Wie ben je dan wel? Dat onderzoek past bij het zevende chakra en kun je misschien wel vinden door middel van meditatie.

Ondanks dat alles uit dezelfde materie bestaat, ben je niet gebonden aan dat wat er nog meer is. Alles is er gewoon. De gedachte en de emoties zijn er gewoon. Je hoeft er niks mee. In het kunnen zijn, is er ruimte om te veranderen. Zolang de dingen blijven bewegen, blijft het stromen in de richting die past voor jou.

 

Alles wat je leest, mag je bij jezelf toetsen. Als iets voor jou niet geldt, neem het dan niet als waar aan. Dingen kunnen zoveel verschillende oorzaken hebben. Neem dát mee uit dit blog wat voor jou belangrijk is en laat de rest voor wat het is.

Een te weinig aan zevende chakra energie

Bij een chakra 7 met verminderde energie ben je misschien wel cynisch ten opzichte van spiritualiteit, sta je voor je eigen opvattingen en overtuigingen en vind je verder kijken maar helemaal niks. Het kan ook zijn dat de onderste chakra’s zo dominant zijn dat de bovenste niet kunnen ontwikkelen. Dan kun je materialistisch zijn of hebzuchtig of anderen willen overheersen.

Een te veel aan zevende chakra energie

Als de energie in het zevende chakra juist enorm aanwezig is, dan kan spiritualiteit een verslaving worden. Of je dissocieert je van je lichaam en er is geen verbinding meer met de onderste chakra’s. Het kan verwarring opleveren óf je bent juist enorm intellectueel.

 

Wat kun je doen om dit chakra weer in balans te brengen

  • Waarnemen wat er is, zonder daar een actie op te zetten
  • Je kruin masseren (de plek van chakra 7)
  • Een bodyscan te doen om je bewust te worden van je eigen lichaam
  • Lezen over iets waar je je anders nooit in zou verdiepen
  • Luisteren naar een ander zonder advies te geven
  • Naar verschillende plekken te gaan in huis of in de natuur en bewust te worden van hoe die plekken voor jou aanvoelen

 

Een yogales meedoen?

Op mijn YouTube kanaal Yoga Awareness staan verschillende korte lessen (ongeveer een half uur) waarin ik kenmerken centraal stel. De houdingen die je doet in deze les zullen de energie van het chakra positief beïnvloeden. Om aan de slag te gaan met chakra 7 zou je de les CAY – Meditatie mee kunnen doen.