Yoga voor de rugYoga voor de rug. Elke maandagavond 19.45 uur bij Yoga Campus Arnhem.

Wat is dat eigenlijk – yoga voor de rug?

Dat is allereerst opgeslagen spanning en stress loslaten in de grote spiergroepen door middel van de rugrol en de yogastrip. Deze zogeheten bewegingsspieren liggen wat meer aan de oppervlakte van het lichaam en worden aangestuurd door wilskracht. Je moet dus altijd in meer of mindere mate moeite doen om deze spieren te gebruiken.
Na het ontspannen van de grote spieren, ga je kracht opbouwen in de houdingsspieren. Deze bevinden zich dieper in het lichaam, om de botstructuur heen. Het aanspannen hiervan kost geen moeite, dit doen zij in een reflex. Daardoor géven zij jou kracht.

Dan zou je zeggen: prima geregeld dus, ik gebruik voortaan mijn houdingsspieren.

Alleen als je lichaam gewend is om vooral de bewegingsspieren te gebruiken – en wie is er hier in het westen niet grootgebracht met ‘niet zeuren, maar doen’ en ‘laat je niet kennen’, dus met gebruik van wilskracht – dan werken zij als een korset en slinken de houdingsspieren. Zo’n beetje als gips bij een gebroken been zeg maar.
De rug haalt dan zijn kracht en stabiliteit uit het constant aanspannen van de bewegingsspieren. Als je weet dat deze spieren nogal gevoelig zijn voor het opslaan van spanning, stress en emoties dan kun je vast bedenken dat zij overuren maken en dat dat niet ten goede komt aan het verkrijgen van de broodnodige ontspanning naast al dat gebruik van wilskracht.

Hhmm, maar dan ben ik eigenlijk altijd moeite aan het doen!

Ja, dat klopt inderdaad wel. Je wéét wel dat je rechtop moet zitten, maar zodra je afgeleid bent, zak je weer in. Je weet wel dat je door je knieën moet gaan om iets op te tillen, maar voordat je je dat bedenkt sta je al met een gebogen rug.
In deze yogales leert jouw lichaam om steeds meer zonder na te denken gebruik te maken van de houdingsspieren. Zodat je rug altijd beschermd is. Hij zal stabieler, sterker en soepeler aan gaan voelen. Je zult gaan merken dat rechtop zitten geen moeite meer kost en dat je rug die buiging niet meer accepteert als je iets op wil pakken. Je leert je lichaam andere gewoontepatronen aan, daardoor kost bewegen geen moeite meer. Sterker nog je krijgt er energie van.

Klinkt dat te mooi om waar te zijn?

Ik zou zeggen: niet direct geloven, maar gewoon uitproberen. Eerste les altijd gratis (en nee dan heb je niet gelijk al je gewoontepatronen afgeleerd, maar ja je zal wel verschil in je rug voelen en dat kan zomaar voor een betere manier van bewegen kunnen zorgen).
Dus: elke maandagavond Yoga voor de rug om 19.45 uur bij Yoga Campus Arnhem. Ik ben er in ieder geval 😀