Rustmomenten creëren is niet mijn sterkste punt. Ik ben iemand die zich makkelijk laat meeslepen door alle activiteiten op de dag. Door Corona is mijn leven heel wat rustiger geworden, maar ik weet nog goed de dagen dat ik van het één naar het ander vloog. Een yogales geven, daarna gelijk door naar een afspraak met een vriendin of een collega. Eenmaal weer thuis snel mijn mail checken, daarna koken en tussendoor zo veel mogelijk aandacht besteden aan mijn gezin om na het eten weer weg te vliegen voor nog een yogales. Als ik dan eindelijk op de bank plofte was het eigenlijk al bedtijd, maar vond ik dat ik deze ik-tijd zo verdiend had, dat ik lekker een serie ging kijken en te laat in bed lag voor een te korte nacht en een net zo drukke dag die daarop zou volgen. Pfff, alleen al door dit op te schrijven, voel ik de vermoeidheid.

Kan het anders?

Herken jij het, dat als je ‘s avonds op de bank zit, je geen energie meer over hebt om nog iets te doen? Als het je zou lukken om overdag een paar rustmomenten voor jezelf te creëren, dan zou je de dag heel anders kunnen afsluiten. Maar hoe doe je dat nou en wat kun je op die rustmomenten dan precies doen om weer op te laden? Ik geef je 5 tips waarin je snel weer terug bent bij jezelf.

Tip 1 – Je voeten bewust voelen op de grond

Je voeten dragen jou de hele dag en verdienen alleen daarom al jouw aandacht. Doordat je overdag zo druk bent, stijgt de energie omhoog en ben je je niet meer bewust van je lichaam en zeker niet van je voeten. De aandacht weer omlaag brengen, brengt je gelijk ook in contact met de grond onder je. De verbinding met de aarde. De aarde ervaren we als stevig en stabiel.

Door heel bewust te voelen dat jouw voeten in contact zijn met de aarde kun je die stevigheid ook weer in jezelf gaan ervaren. Het geeft direct een gevoel van innerlijke stabiliteit. Het fijne gevolg is dan dat stevigheid en stabiliteit ook rust en vertrouwen geven. Door dit een aantal keer op de dag te ervaren, houdt je jouw energie veel makkelijker bij jezelf en heb je ’s avonds ook nog energie over voor jezelf en je directe omgeving.

Tip 2 – De uitademing verlengen

Je weet vast dat het gebruik van de adem een groter gevoel van rust kan geven. Die schaarse momenten dat je bewust ademt, verdiep je de inademing door deze te laten bewegen naar je buik of ruimte te laten geven naar je borst. Hier zit toch stiekem nog iets van doen in, je controleert de adem vanuit wilskracht.

Als je nu de volgende keer de aandacht naar de uitademing brengt en deze één tel verlengd, dan voel je de beweging naar beneden. Hier kan het lichaam op meebewegen en ontspannen. Door dat zo een aantal keer te doen, zal ook de inademing dieper komen en meer ontspannen aanvoelen. De inademing gaat dan vanzelf, jouw aandacht blijft bij de uitademing.

Dit is een manier om heel snel in het hier en nu te komen en je rustmoment te vinden.

Tip 3 – De zwaartekracht gebruiken

De zwaartekracht is de kracht van de aarde. Deze kracht gebruik je vast niet heel bewust om rust te creëren, maar het kan wel. De zwaartekracht genereert een beweging naar beneden. Als je iets doet, beweeg je daarbij vaak een arm of been omhoog, denk aan een kopje uit de kast pakken of de trap oplopen. Je gebruikt je spierkracht. Met deze kracht beweeg je tegen de zwaartekracht in en daar is wilskracht voor nodig. Dit is een heel behulpzame kracht, zo krijg je de dingen op de dag gedaan. Als je dit alleen de hele dag doet, werkt dat vermoeiend.

Door een aantal keer per dag de zwaartekracht meer toe te laten, kun je spanningen loslaten. Je voelt bijvoorbeeld je gespannen schouders of je merkt dat je rug hard en stijf aanvoelt, dan kun je visualiseren dat de zwaartekracht die spanning door het lichaam de aarde intrekt. Weg van jou. Je houdt dan een lichter en ruimer gevoel over.

Hoe voorkom je dat je deze rustmomenten vergeet?

Je weet nu wát je kunt doen rustmomenten te creëren, maar hoe voorkom je nu dat je dit vergeet? Het volgende helpt als geheugensteun:

  • Stickertjes plakken op de spiegel, de deur of je laptop
  • Meldingen aanzetten in je telefoon
  • Vaste momenten gebruiken: toiletbezoek, eetmomenten, op de momenten dat je moet wachten of telkens als je weer gaat zitten op je stoel

Het is een kwestie van blijven doen. Als je het vergeet is er altijd een nieuwe dag, een nieuw moment om weer te starten. Hoe meer je voelt dat het je iets oplevert, hoe sneller je eraan went. Dan worden deze rustmomenten een behoefte en vergeet je het niet meer.

In mijn podcasts geef ik je nog 2 tips én spreek ik een oefening in bij elke tip om het rustige gevoel nog beter te ervaren.

[maxbutton id=”2″ url=”https://open.spotify.com/show/7JIQOyTOhNLhdJK0CUxe76?si=elj4lO13T–WZulTv2NT4A” text=”Ja, ik wil de podcast beluisteren” ]