Mangotaartje

Een mangotaartje met een medicinale werking door toevoeging van het veelzijdige ingrediënt kurkuma.

In dit taartje komt de gele kleur van de kurkuma heel mooi naar boven in combinatie met de rijpe mango. Het is een heerlijk fris taartje met een kruidige smaak op de achtergrond.

Naast dat kurkuma een prachtige gele kleur geeft, heeft het ook nog een aantal gezondheidsbevorderende effecten. Lees na het recept meer daarover.

 

 

  • Dit heb je nodig:

Bodem

1 cup pecan noten
1 cup dadels
1 eetlepel extra virgin kokosolie
snufje zout

Toplaag

150 gram kokosboter (ook wel kokoscrème)
2 eetlepels extra virgin kokosolie
2 eetlepels agave/ ahornsiroop
1 theelepel kurkuma
½ theelepel gemalen gember
½ theelepel kaneel
1 eetlepel vers citroensap
1 middelgrote mango
snufje zout

 

  • Zo maak je het mangtaartje zelf:

Bodem

  1. Maal de noten grof in de keukenmachine.
  2. Doe de rest van de ingrediënten erbij en vorm hier een plakkerig mengsel van. Wanneer het mengsel te droog blijft kun je er een eetlepel water bij doen en opnieuw mengen tot je wel een plakkerig mengsel hebt.
  3. Druk het mengsel in een cakeblik of taartvorm tot een egale bodem.

Toplaag 

  1. Smelt de kokosboter samen met de kokosolie en agave/ahorn in een pannetje op laag vuur. Roer af en toe goed, zo voorkom je aanbakken.
  2. Schil de mango en snijd het vruchtvlees van de pit.
  3. Doe de mango samen met de kaneel, kurkuma, gember, citroensap en het zout in een blender.
  4. Blend dit tot een gladde puree.
  5. Laat het kokosbotermengsel enkele minuten afkoelen in een schaal.
  6. Doe de mangopuree bij het kokosboter mengsel en meng goed. Zorg ervoor dat het geheel goed gemengd is, je wilt voorkomen dat er delen niet goed gemengd zijn.
  7. Giet het mengsel over de bodem en verspreid goed over de hele bodem.
  8. Tik met het cakeblik of de taartvorm zacht op het aanrecht om mogelijke luchtbellen uit het mengsel te halen.

 

  • Dit doet kurkuma voor jou:

De medicinale effecten van kurkuma berusten waarschijnlijk op de curcumine, dat de werking heeft van een antioxidant.

Kurkuma heeft een kalmerend effect op de spijsvertering en een beschermende werking op de lever (de dragonfly is een Yinhouding die de leverenergie ondersteunt). Hierdoor kan kurkuma bijdragen aan het verlagen van het cholesterolgehalte. Daarnaast is ook aangetoond dat kurkuma een ontstekingsremmende werking heeft.

Kurkuma is goed te gebruiken in hartige en zoete gerechten. Het heeft een hele mooie gele kleur en is dus heel goed te gebruiken als kleurstof. Bijvoorbeeld in rijst om een gele rijst te creëren. Daarnaast vind je kurkuma veel terug in verschillende curry gerechten.

Bron: Aryuvedisch kruidenboek van Deepak Chopra.