Een Yinhouding die jouw leverenergie weer een boost kan geven, is de dragonfly. Door de rek aan de binnenkant van de benen heeft deze houding direct invloed op de levermeridiaan. Bij de meesten onder ons voelt dit deel van het lichaam erg strak als het op rek gebracht wordt. Wat vaak betekent dat deze rek juist heel nodig is en een vraag van jouw lichaam om meer aandacht op die plek.

De lever en galblaas met hun meridianen passen bij de lentetijd. Het seizoen van groei, creativiteit, nieuwe dingen en ontwikkelingen. Vanuit een stevig standpunt flexibel kunnen zijn met jouw doel voor ogen. De winter heeft je het inzicht kunnen geven van dat wat je op dit moment nodig hebt. Waar je staat en waar je naar toe zou willen. De lente is een uitnodiging om dit doel te verwezenlijken. Niet met oogkleppen op, maar door alle richtingen te verkennen. Als jouw leverenergie helemaal in balans is, is er een ideale verdeling tussen stevigheid en flexibiliteit. De dragonfly helpt je hierbij.

  • Zo doe je de dragonfly:

Vanuit een zittende houding spreid je de benen zover als je kunt. Misschien voel je hier al rek in de liezen of binnenkant benen. Dan mag je zover vooroverbuigen als lukt. De rek wordt waarschijnlijk nog groter en kan ook in de rug ontstaan. Zoek heel rustig jouw grens op. Als je merkt dat vooroverbuigen niet makkelijk gaat, kun je de benen wat buigen, eventueel met ondersteuning van kussentjes onder knieën. Of je komt iets hoger zitten door middel van een kussen onder het bekken. Nog een manier is om met de achterkant van het bekken tegen de muur te gaan zitten, zodat je de steun van de stevige muur ervaart. Ideaal is als je zover voorover kan buigen dat je het lichaamsgewicht van het bovenlichaam toe kan laten richting de grond. Dan hoef je zelf steeds minder te doen en helpt de zwaartekracht in het verdiepen in de houding.

Je kunt ongeveer 4 à 5 minuten in deze houding verblijven. Contact maken met de discomfort en deze benaderen vanuit zachtheid. Zodat langzaam het bindweefsel gehydrateerd wordt en de energie in de levermeridiaan weer optimaal kan stromen. Na de 4 à 5 minuten kom je rustig terug uit de houding en voel je na in een houding die jouw voorkeur heeft. Wat neem je waar in dat deel van het lichaam waar je de rek ervoer? Zie alle sensaties van warmte of kou, beweging of stilte, licht of donker en laat maar komen en gaan wat er in je aandacht komt. Nog even niks doen, niks hoeven, je lichaam zelf de gelegenheid geven om te herstellen.

Elke dag deze houding doen is een goede ondersteuning in de lentetijd. Laat het voorjaar maar komen en groei mee met de natuur.