De sfinx is een houding die de energiebalans in de nieren kan herstellen. Door aan de achterkant druk te ervaren in de rug, worden de nieren zacht gemasseerd. De ruimte die je geeft aan de buik- en het borstgebied heeft invloed op de niermeridiaan. Dat is de energiestroom in het lichaam die verbonden is met de nieren.

  • Zo voer je de sfinx goed uit:

Liggend op je buik plaats je je ellebogen onder je schouders. Je steunt hierbij op je armen. Daarna ervaar je het gewicht van het lichaam en laat je het steeds meer naar de grond zakken. Met de adem diep in de buik, maak je ruimte in het buik- en bekkengebied. Eventuele spanning in je bilspieren mag je helemaal loslaten. Het hele lichaam hangt als het ware aan je schouderpartij.

Voel je op dit moment niks in de onderrug, dan zijn er verschillende opties. Je kunt je handen voor je op grond plaatsen of naast je ribben en je armen strekken. Als je je handen naar buiten draait, voel je de steun in je armen. De binnenkant van de ellebogen mag naar voren wijzen. Doe je de houding vanuit spierkracht in armen en schouders, dan is het heel lastig om de rest van het lichaam te ontspannen. Dus plaats je handen zo, dat je armen als steunpilaren werken. Als dat lukt, kun je de aandacht weer brengen naar het zwaarder voelen van de rest van het lichaam.

Nu ervaar je een druk in de onderrug, soms iets hoger. Om die druk gaat het. Die mag best heel groot zijn, maar niet over jouw grens gaan. Door met elke volgende uitademing je gewicht nog meer toe te laten, kom je met je aandacht steeds dieper in het lichaam waar het niet prettig voelt. Waar misschien wel spanning opgeslagen ligt of oude emoties. Door contact te maken met jouw ongemak, kunnen die spanning en emoties vrij komen. En komt er ruimte voor vernieuwing.
Met het kwijtraken van spanning kunnen er allerlei afvalstoffen het lichaam verlaten. Omdat je met deze houding vooral de nieren stimuleert, zal een groot deel via de urine uitgescheiden worden. Na de houding veel water drinken helpt nog extra om die afvalstoffen kwijt te raken.

  • Ook voeding doet een heleboel:

Rauwe cacao helpt ook om via de urine afvalstoffen kwijt te raken. Hier lees je een heerlijk recept en extra tips over rauwe cacao om thuis toe te passen.

  • Meer Yin Yoga:

Yin Yoga kan heel veel doen in het loslaten van spanning in het lichaam en het herstellen bij klachten en blessures. Je mag altijd een gratis proefles volgen. En ben je meer geïnteresserd in specials. In 2019 staan er weer een paar in de planning.