Soort gerecht: Zoetigheid
Aantal: 9 stukken
Tijd: 45 minuten

De standaard brownies gaan er bij de meeste mensen heel goed in. Deze brownies zijn iets uitdagender en wat spannender door de combinatie met caramel en zeezout. De combinatie van zoet en zout zie je steeds vaker voorbijkomen. Het klinkt misschien heel vreemd maar het is lekkerder dan je in eerste instantie denkt!

De brownies zijn een paar dagen houdbaar in de koelkast en heel goed in te vriezen. Laat de brownies dan een paar uur ontdooien voordat je ze serveert.

 • Hoe maak je deze heerlijke brownies:

Ingrediënten bodem
1 cup walnoten
1 cup dadels
4 eetlepels rauwe cacao
Snufje zout

Ingrediënten topping
1 cup dadels
1/3 cup water
1/3 cup extra virgin kokosolie
1 theelepel vanille
Snufje zout

Garnering
¼ cup walnoten
Snufje zout

Bereiding

 1. Rooster de walnoten voor de bodem in een droge pan.
 2. Maal de walnoten grof in een keukenmachine. Doe de dadels, cacao en het zout erbij. Draai tot een plakkerig mengsel.
 3. Druk het mengsel stevig in een cakeblik of een vierkante bakvorm.
 4. Week de dadels voor de topping 20 minuten in lauw warm water. Doe de dadels in een keukenmachine, samen met de rest van de ingrediënten en mix het tot een romige crème.
 5. Smeer de crème gelijkmatig uit over de bodem.
 6. Rooster de walnoten voor de garnering in dezelfde droge pan en laat afkoelen. Breek de walnoten in kleinere stukjes en sprenkel over de brownie.
 7. Laat de brownie minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
 8. Sprenkel voor het serveren een snufje zeezout over de brownie.
 9. Snijd in gelijke stukken en enjoy!
 • Waarom is rauwe cacao zo goed voor je:

Rauwe cacao wordt niet verhit, hierdoor worden alle voedingswaarden behouden. Rauwe cacao bevat een hele hoop vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren. Een voorbeeld van een mineraal in rauwe cacao is magnesium. Magnesium is goed voor het functioneren van het zenuwstelsel, daarnaast zorgt magnesium voor een goede doorbloeding in de aderen.
Rauwe cacao heeft ook een hoge concentratie antioxidanten. Antioxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen (schadelijke stoffen). Deze vrije radicalen worden gevormd door bijvoorbeeld stralingen als overmatig zonlicht, luchtverontreiniging en lichaamsvreemde stoffen in voeding zoals synthetische kleurstoffen.

Theobromine in cacao zorgt ervoor dat je alerter wordt en je stemming verbetert. Ook kan theobromine zorgen voor een verhoogde uitscheiding van urine, waardoor je afvalstoffen eerder kwijtraakt. Ben je benieuwd naar een yogahouding die doorwerkt op de nieren, waardoor er nog meer afvalstoffen verwijderd worden, lees dan het bericht over de sfinx.

 • Hoe kun je rauwe cacao nog meer te gebruiken:

Rauwe cacao is heel goed te gebruiken in verschillende zoete gerechten. Je kunt er heerlijke toetjes mee maken! Maar heb je er ook weleens aan gedacht om het door je smoothie of havermoutpap te doen? Het geeft een rijke chocolade smaak aan je ontbijt. Geen boterham met hagelslag met onnodige suikers maar een voedend chocolade ontbijt met vitamines, mineralen en antioxidanten.

 • Proeven zonder te maken:

Wil je dit soort snacks een keer proeven na een heerlijke yogaspecial? Ook in 2019 staan er weer een aantal gepland. Kijk hier voor meer informatie!